PFA køber skovområder på størrelse med Langeland

Kasper Ahrndt Lorenzen er investeringsdirektør i PFA. Foto: PFA

PFA har købt to nye skovbrug i USA og råder nu samlet over ca. 28.000 hektar skov. Investeringen forventes at levere stabile langsigtede afkast og CO2-fangst, da træet fra skovbrugene hovedsageligt skal bruges til møbel- og byggeindustrien

PFA’s pensionskunder er via deres opsparing blevet medejere af to nye skovbrug i Alabama og Arkansas i USA, som sammen med to skovinvesteringer sidste år bringer det samlede areal op på 28.000 hektar, hvilket er på størrelse med Langeland eller knap 20.000 fodboldbaner.

Den samlede pris for de fire skovbrug er i alt ca. 120 mio. dollars svarende til ca. 825 mio. kr., og investeringen sker som led i PFA’s strategiske fokus på langsigtede afkast og klimahensyn.

”Det er nogle veldrevne skovbrug, som vi forventer, vil levere stabile årlige afkast på ca. 5-7 procent til vores kunder. Det er tale om langsigtede investeringer, og vi har brugt meget tid på at finde de helt rigtige skovbrug, som kan leve op til vores høje krav til afkast, klima og ansvarlig skovdrift,” siger Kasper A. Lorenzen, investeringsdirektør i PFA.

PFA’s fire skovbrug lever op til en af de to anerkendte certificeringsstandarder for ansvarlig skovdrift, som er Forest Stewardship Counsil (’FSC’) eller Programme for the Endorsement of Forest Certification (’PEFC’). Begge standarder har ESG-krav, der understøtter FN’s mål for bæredygtig udvikling.

Årlig CO2-fangst på mindst 200.000 tons

Skove spiller en vigtig rolle i at løse klimaudfordringerne, da de optager og lagrer CO2, og træ bliver i stigende grad anvendt som erstatning for metaller og plastik i fx byggeri og møbelproduktion.

Derfor er det et fokus for PFA, at skovbrugene primært leverer træ til møbel- og byggeindustrien, hvilket vil binde CO2 i træet i mange år fremover. Samtidig bliver fældede områder genbeplantet og vil give en netto CO2-gevinst. Endelig er der også reserveret ca. 5000 hektar skov til beskyttelse af biodiversitet, som PFA også har fokus på gennem vores opbakning til diverse initiativer med fokus på biodiversitet, herunder erklæringen ”Moving on Nature Together” i forlængelse af FN’s COP15 i Canada.

”Vi er ved at få verificereret CO2-regnskabet ved skovbrugene, men vores indledende beregninger viser en årlig CO2-fangst på mindst 200.000 tons fra 2025 og 20 år frem, fordi træet går til fx møbler og byggeri, og nye træer bliver plantet løbende. Mange er i gang med at udvikle nye teknologier, der kan trække CO2 ud atmosfæren, men i virkeligheden er skovbrug en kendt og effektiv metode til CO2-fangst, hvis træet ikke brændes af,” siger Kasper A. Lorenzen.

PFA vil måle CO2-absorberingen jf. Intergovernmental Panel on Climate Change (’IPCC’) retningslinjer. IPCC-retningslinjer benyttes bl.a. af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til indberetning af Danmarks officielle CO2-regnskab til EU og FN.

Det er den amerikanske skovforvalter Forest Investment Associates (FIA), der på vegne af PFA har købt og driver skovene gennem en skovfond. FIA har mere end 35 års investeringserfaring og er specialiseret i forvaltning af skovbrug, der kombinerer økonomiske og miljømæssige hensyn. PFA’s investeringer er unikke, fordi det stiller krav til både afkast, CO2-lagring og certificering, hvilket ikke er set før af FIA.

Kontakt
Seniorpresserådgiver Rasmus Bjørn, 41729077, rbj@pfa.dk

FAKTA

  • De fire skovbrug ligger i staterne Arkansas, Alabama og South Carolina.
  • Omkring en tredjedel af USA’s areal er dækket af skovområder, og den amerikanske skovbrugssektor er karakteriseret ved at have en særdeles veludviklet træindustri, der efterspørger de fleste typer træ til eksempelvis brug i møbel- og byggeindustrien.
  • Værdien af skovinvesteringer er hovedsageligt drevet af træpriser, jordpriser og biologisk vækst
  • Beregninger fra Dansk Skovforening viser, at der opnås en klimagevinst på 1,3 – 1,6 ton CO2 pr. m3 træ, der bruges i byggesektoren.