International rundspørge: Investorer ser lyst på fremtiden
Optimismen trives, når man spørger de institutionelle investorer om deres syn på finansmarkederne. Største trusler mod fremgangen vurderes at komme fra inflationen og geopolitiske konflikter, mens frygten for en AI-boble indtager en femteplads. Det viser seneste Global Fond Managers Survey fra Bank of America.
Vi nærmer os med hastige skridt afslutningen på første halvår 2024, som indtil videre har været et indbringende år på aktiemarkederne. Og skal man tro Bank of Americas seneste rundspørge, Global Fund manager Survey, så ser det ikke ud til, at vi skal hive paraplyen frem foreløbigt. Tværtimod er bekymringen for en hård vækstopbremsning aftaget i løbet af 2024. Det fortæller PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen.
”Undersøgelsen vidner om øget optimisme. De globale investorer betragter stadig inflationen som den største trussel mod økonomien efterfulgt af geopolitiske konflikter og præsidentvalg i USA. Men generelt er glasset mere halvfyldt en halvtomt. Kun fem procent af de adspurgte frygter lige nu for en hård opbremsning af væksten, hvor det for blot et halvt år siden var 23 procent”.
Eksklusiv aktiefest: Få selskaber trækker læsset
Den optimistiske stemning afspejler sig i også i udviklingen på finansmarkederne, hvor flere af de ledende aktieindeks ligger tæt på de højeste kursniveauer nogensinde. Det er dog ikke alle selskaber, der deltager lige meget i aktiefesten. Det kan man blandt andet få et billede af, hvis man sammenligner afkastet fra det ligevægtede S&P500-indeks, hvor hvert selskab fylder lige meget, med afkastet fra det normale cap-vægtede-indeks, hvor selskabets størrelse angiver vægten.
”Det ligevægtede S&P500-indeks har givet under fem pct., mens det det capvægtede S&P500-indeks har givet knap femten procent, så det er ikke ligegyldigt, hvilke selskaber man investerer i. Og ligesom det var tilfældet sidste år, er det største afkastbidrag igen i 2024 kommet fra tech-selskaber som fx Nvidia, Microsoft og Alphabet, der får rygvind fra den fortsatte optimisme omkring AI,” siger Tine Choi Danielsen.
Hun tilføjer, at PFA både i år og sidste år har været investeret i nogle af de nævnte selskaber, og at man derfor har skabt et godt aktieafkast relativt til markedet og konkurrenterne.
Øget koncentrationsrisiko er ikke usædvanlig
Den skæve fremgang på finansmarkederne har fået nogle investorer til at se skeptisk på udviklingen, da man ikke ønsker at lægge alle sine æg i tech-selskabernes kurv. PFA’s chefstrateg forstår bekymringen, men understreger, at det ikke er første gang, at markedet har været domineret af nogle få spillere.
”Historisk set er den nuværende koncentration af afkastet på nogle få spillere ikke et særtilfælde. Det har vi set med jævne mellemrum, og tidligere har det blandt andet været jernbaneselskaber, stål-, energi- og teleselskaber, der har været dominerende. Deres dominans er så løbende blevet udjævnet, uden at det har til ført bristede bobler og store kursfald. Så længe tech-selskabers indtjening følger med deres aktieværdier, har jeg nogenlunde ro i maven,” siger Tine Choi Danielsen.
Hun henviser til, at de såkaldte Magnificent Seven - i form af tech-giganterne Apple, Alphabet, Amazon, Nvidia, Microsoft, Tesla, og Meta - tjener mere end selskaberne i det franske, tyske og italienske aktiemarked til sammen.
I sin afdæmpede vurdering af risikoen for en tech-boble ligger PFA’s chefstrateg i øvrigt på linje med det store flertal i Bank of Americas investorundersøgelse, hvor kun fem procent af de adspurgte peger på en AI-boble som største trussel mod finansmarkederne.