Historisk rentenedsættelse giver tiltrængt pust til økonomi og finansmarkeder

Chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen.

Den amerikanske centralbank nedsatte onsdag aften dansk tid den ledende rente med 0,50 procentpoint. Normalt har så markante rentesænkninger været forbeholdt tider med stor økonomisk uro, men det er ifølge PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, ikke tilfældet denne gang. Hun ser snarere rentesænkningen som et ønske om at komme en eventuel økonomisk afmatning i forkøbet.

Den seneste tid har budt på mindre gode nyheder for den amerikanske økonomi, hvor arbejdsløsheden er tikket op fra 3,4 procent til 4,2 procent, og væksten i industrien er stagneret. Det fik onsdag aften dansk tid den amerikanske centralbank til at sænke renten, efter den i over et år har været fastholdt på det højeste niveau siden årtusindeskiftet.

Der var ventet, at renten vil blive nedsat, men eksperter var delt på spørgsmålet om, hvorvidt det ville ske med 0,25 procentpoint eller de nævnte 0,5 procentpoint.   

”Den markante rentenedsættelse skal ses i lyset af, at bekymringerne om risikoen for en ny inflationsbølge er aftaget. Samtidig har den faldende inflation ført til stigende realrenter, som har strammet grebet om økonomien unødigt og øget risikoen for tiltagende arbejds-løshed. Derfor er det helt efter bogen, at centralbanken nu lemper renten til gavn for beskæftigelsen, som sammen med inflationen er Feds to hovedansvarsområder”, siger PFA’s chefstrateg Tine Choi Danielsen.

Forsat tro på et stærk år for pensionsafkastet
Når Fed tidligere har sænket renten i store skridt på 0,5 procentpoint, har det typisk været foranlediget af en kraftig forværring af vækstudsigterne. Det skete eksempelvis både i 2001 og 2007 og blev efterfulgt af yderligere markante rentenedsættelser. Det kunne dog ikke forhindre en kraftigt stigende arbejdsløshed og store aktiefald. Således faldt det amerikanske S&P500-aktieindeks fra 2000 til 2002 med 49 procent og fra 2007 til 2009 med 57 procent.

Ifølge Tine Choi Danielsen er økonomien i dag dog i langt bedre gænge end dengang, og hun frygter derfor ikke for en gentagelse. Derimod ser hun overordnet positivt på udmeldingerne, men understreger, at rentesænkningen ikke er en lynkur, der virker fra den ene dag til den anden.

”Det tager tid, før rentesænkningerne forplanter sig i økonomien gennem billigere lån, øgede investeringer og vækst. Derfor har det også været vigtigt for centralbanken at være tidligt ude og samtidig melde ud, at de forventer yderligere rentesænkninger på i alt 1,50 procentpoint frem mod slutningen af 2025. For mig er det et udtryk for, at de tager de begyndende bekymringer for økonomisk opbremsning alvorligt og ønsker at være først på bolden. Med investorøjne ser jeg derfor stadig optimistisk på 2024 og ind i 2025, og jeg tror, at der er gode muligheder, for at vi kan bygge lidt videre på de høje afkast, der allerede er skabt - også selv markederne til dels har taget højde for de udmeldte rentesænkninger,” siger Tine Choi Danielsen.

Hun tilføjer, at en typisk kunde i PFA’s anbefalede profil C trods aktienedgangen i sensommeren ligger med et afkast på 10,1 procent (15 år til pension, inkl. Kundekapital).