PFA: Danmarks største solcelleanlæg på vej i Taulov

I partnerskab med energiselskabet TOWII Renewables vil PFA sammen med ADP A/S sætte gang i danmarkshistoriens største tagbaserede solcelleanlæg på logistikcenteret Taulov Dry Port i Fredericia. Første etape af solcelleanlægget er på alt 45.000 m2 og vil levere grøn strøm svarende til det årlige elforbrug i 1.300 parcelhuse. Når projektet er fuldt indfaset, vil solcelleanlægget brede sig over et tagareal på 200.000 m2.

Om mindre end et år vil den grønne elektricitet fra et enormt solcelleanlæg være klar i stikkontakterne hos Taulov Dry Port. Det sker, når første etape, som bliver på 45.000 m2, står klar. 

”Projektet i Taulov vil sætte en ny standard for solcelleanlæg på tag i Danmark. Med en størrelse svarende til 30 fodboldbaner vil det færdige solcelleanlæg være i en hidtil uset skala og et godt eksempel på, hvordan PFA omsætter sine grønne målsætninger til konkret handling,” siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA. 

Når projektet er fuldt udbygget, vil solcelleanlægget brede sig over at tagareal ca. 200.000 m2 og kunne producere grøn strøm svarende til det årlige elforbrug i 4.200 parcelhuse.

Sidste år offentliggjorde PFA målsætningen om at reducere CO2-udledningen fra børsnoterede aktier, ejendomme og kreditobligationer med 29 procent inden 2024.

Grøn strøm direkte til energislutbrugere

Taulov Dry Port ligger i Fredericia og er et af Danmarks største lager- og logistikcentre. Med tæt adgang til Fredericia Havn, jernbanen og lufthavnen i Billund er Taulov Dry Port et vigtigt knudepunkt for flere større virksomheder i Danmark, som fx Bestseller, Salling Group og Elgiganten. 

Det fuldt udbyggede solcelleanlæg vil kunne producere grøn strøm til at dække el-forbruget i driften af kraner og andet materielt på Fredericia Havn samtidig med, at anlægget kan blive en energikilde til områdets mange virksomheder, hvor behovet for grøn strøm er stærkt stigende. 

”Behovet for at udnytte sol og vind til at reducere samfundets klimamæssige aftryk har aldrig været større. Store logistikcentre kræver meget energi, og derfor er det oplagt at lave målrettet indsats i Taulov Dry Port, der udnytter de enorme tagarealer til at omsætte solstråler til grøn strøm”, siger Michael Bruhn.  

Opførelsen af solcelleanlægget sker i partnerskab med energiselskabet TOWII Renewables, der er stiftet af EWII og Tokyo Gas.

TOWII Renewables vil stå for udbygningen og driften af anlægget, og Taulov Dry Port kan tilbyde deres lejere et bæredygtigt og attraktivt lejekoncept med grøn strøm.

Yderligere oplysninger
Senior presserådgiver Rasmus Bjørn, 41729077, rbj@pfa.dk

Fakta om solcelleanlægget

  • Første etape af energisatsningen er 45.000 kvadratmeter solceller på taget af den kommende udvidelse af det store logistikcenter Taulov Dryport. 
  • Solcellerne kan levere strøm til 1300 husstande, samt sikre at kraner og andet materiel i Fredericia Havn drives med grøn strøm 
  • Taulov Dry Ports kommende solcelleanlæg forventes at have en produktionskapacitet på 18.000.000 kWh pr. år svarende til 4.200 parcelhuse 

Fakta om Taulov Dry Port

  • ADP A/S og PFA Pension indgik i oktober 2017 et joint-venture samarbejde, og de to parter udvikler i fællesskab Taulov Dry Port. 
  • Taulov Dry Port er et multimodalt transport- og logistikcenter ved Fredericia med en central beliggenhed tæt på havn, motorvej og jernbane. Gennem kobling af Fredericia Havn og Taulov Dry Port bliver området omdrejningspunkt for udvikling af moderne lager- og logistikfaciliteter, der understøtter fremtidens intelligente og multimodale transportløsninger. 
  • Taulov Dry Port råder over 900.000 m2 byggemodnet erhvervsjord, som udvikles med projektbyggerier og generiske lager- og logistikejendomme