Undgå aktiepanik trods spredning af coronavirus

Spredningen af coronavirus og den intense mediedækning heraf sender mandag de europæiske aktiemarkeder til tælling. Alligevel bør man som investor slå kold vand i blodet fastholde et mere langsigtet fokus.

Bekymringerne for at coronavirussen udvikler sig til at blive en global influenzaepidemi, pandemi, skaber usikkerhed og dermed pres på de finansielle markeder. Eksempelvis er de europæiske aktiemarkeder er over en bred kam faldet 3-4 pct. i løbet af mandagen og faldene fortsætter i dag i Europa til trods for, at Asien stabiliserede sig. Alligevel bør man som investor passe på med at gå i panik og sælge ud.

”Vi vurderer, at faldene er midlertidige, og at markederne vil rette sig igen de kommende dage, akkurat som vi har set det i forbindelse med den øvrige nyhedsdækning omkring sygdommens spredning og den kinesiske regerings reaktion herpå. Så længe usikkerheden om sygdomsspredningen er til stede skal man være forberedt på, at markederne vil bølge op og ned, og for den langsigtede investor vil det ikke kunne betale sig at forsøge at time op- og nedture,” siger Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

Chefstrategen påpeger, at man som investor sjældent rammer toppe og bunde med salg og køb og risikerer dermed at gå glip af dagene, hvor markederne stiger mest, når risikostemningen forsvinder.

”Som udgangspunkt skal man som mere langsigtet investor holde fast i sine investeringer. Faldene er for eksempelvis det danske aktiemarkedet bredt funderet, så selv selskaber, der ikke har nogen form for eksponering til nedlukning af såvel italienske og kinesiske byer/områder, bliver trukket med ned af den negative stemning, heriblandt banker og forsyningsselskaber,” påpeger Tine Choi Danielsen.

Spredning af coronavirus er taget til hen over weekenden

Spredningen af coronavirus er hen over weekenden taget til i lande uden for Kina, primært Sydkorea og Italien, og regeringer i begge lande har handlet promte i lighed med de kinesiske myndigheder.

Det betyder, at flere byer i Lombardiet og Veneto nu er ramt af rejseforbud og karnevallet i Vendig er aflyst. Nabolandet Østrig har også reageret og al togtrafik til og fra Italien er stillet i bero. Udviklingen skyldes spredningen af coronavirusset, som i Italien er steget til 229 i dag fra 3 i fredags, og at smitten ser ud til at være ikke-Kina-relateret, dvs. smitteforløbet kan tilsyneladende ikke føres tilbage en person, der har været i nærheden af Wuhan/Kina.

”Man skal være opmærksom på, at usikkerheden er særlig høj inden for specifikke sektorer og selskaber, da omsætning og indtjening forventeligt vil blive ramt negativt afhængig af, hvor længe nedlukning af byer og fabrikker varer. Det vil især sige indenfor transport-, energi- og turismeservice-sektoren,” slutter Tine Choi Danielsen.