Projekter

VI-Senior: Netværk for etniske minoritetsældre

Din stemme behandles. Vent et øjeblik.

Trivselsagenter er frivillige med tosprogede baggrund, der har et særlig fokus på, hvad det betyder at blive gammel i et andet land, end det man er vokset op i, løsrevet fra alt det man kender og ikke har samme adgang til eksisterende fællesskaber på grund af sproglige og kulturelle barrierer samt helbredsmæssige problemer. 

Disse ældre er isolerede, og har ofte ikke kontakt til myndigheder eller sundhedspersonalet. Her er en historie om Fadma på 68 år, der fortæller: ”Jeg flygtede fra Syrien på grund af borgerkrig. Jeg kom til DK i 2017. Det var et hårdt liv. Jeg blev skilt i Syrien. Vi havde ingen børn, så jeg kom hertil uden familie. Jeg kan ikke sproget. Jeg forstår ikke, hvad andre siger. Jeg ved ikke hvor jeg skal hen og med hvem? Så jeg sidder tit og kigger ud ad vinduet, og savner min familie i hjemlandet."

Det er vigtigt, at vi inviterer disse ældre ind i fællesskabet, så de føler sig om en del af samfundet. For at hjælpe målgruppen har Trivselsagenterne siden 2020 etableret 14 fællesskaber repræsenteret ved 15 nationaliteter – fordelt over fire byer; Aarhus, Odense, Vejle og Viborg. Med den rette støtte ønsker vi at inspirere til tro, håb og deltagelse for endnu flere.

Vores vision er: "Ingen skal føle sig alene, når verden lukkes ind. Bygger vi bro fra sind til sind". Citatet er fra sangen "God morgen lille land". Sangen er skrevet til indvielsen af Storebæltsbroen i 1998 og er siden blevet en af Højskolesangbogens mest populære sange. I teksten er broen en metafor for at binde folk sammen – ligesom Trivselsagenterne binder folk sammen på tværs af nationaliteter og bygger bro mellem de ældre & lokalsamfundet.  

  

LIGNENDE SAGER

Dragør Roklub – Coastal Rowing
Dragør Roklub forsøger at fremme "Coastal Rowing". Det er en sport, der kan udøves af folk i alle aldre og baggrunde. Vores projekt vil fremme fysisk aktivitet og inklusion i samfundet ved at opfordre flere mennesker til at deltage i coastal roning og leve en sundere livsstil. Derudover har man som mål at gøre Coastal Rowing til en ny OL-disciplin.
Foreningen Samværd – Leg på plejehjem
Foreningen Samværd står bag projektet Leg på Plejehjem, som har til formål at skabe meningsfulde møder på tværs af generationer gennem musik, leg og samvær. Legestuen faciliteres af en musikvært og øger livsglæden hos alle parter.
Kyun Houng – Sydfyns Taekwondo klub
Sydfyns Taekwondo ønsker øget fællesskab og sammenhold med bonus på selvtillid og selvværd, et potentielt udfald af stævnedeltagelse, fællestræninger og hyggelige sammenkomster, hvorfor der søges midler for gennemførelse fra PFA Brug Livet Fonden.
Stevnstrup Rideklub
Hos Stevnstrup rideklub har vi har en klar vision om at blive Danmarks bedste rideklub. I det ligger der for os, at vi skal være en rideklub for alle.