Projekter

Vaskeriet – et fællesskab med plads til alle

Din stemme behandles. Vent et øjeblik.

Foreningen Vaskeriet skaber øvebaner, samtidig med at den skaber rammerne for at et inkluderende og mangfoldigt fællesskab kan blomstre og udvikles. Denne kombination er genial, netop fordi Vaskeriet ikke arbejder med målgrupper, men med mennesker. I Vaskeriet går man med det, der kommer fra neden og lægger stor vægt på det, den enkelte drømmer om. Både for sig selv og fællesskabet. Den grundlæggende overbevisning bag Vaskeriet er, at det skaber værdi, når man selv er med til at skabe sit liv.

Når mennesker mødes og lærer hinanden at kende over en kop kaffe, så bliver der skabt mulighed for at danne mangfoldige fællesskaber, og det er lige det, Vaskeriet kan. De viser os på allerfineste vis, at vi har brug for alle, og at alle har noget at bidrage med til fællesskabet, uanset om man har et handicap eller ej. I Vaskeriet er der opstået et fællesskab, som mange har savnet. Flere fortæller, at de har fået nye relationer til deres naboer, og de udviklingshæmmede fortæller, at de nu bliver set på som medborgere med ressourcer, og at de føler sig som en vigtig del af fællesskabet.

Den særlige tilgang i Vaskeriet inspirerer desuden til nye tilgange i resten af Aarhus Kommune og rundt omkring i landet. Borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard, har sagt om Vaskeriet: ”Det er en blanding af et godt gedigent stykke civil ulydighed og en løsning af et samfundsproblem.” 

Vaskeriet insisterer på at give fællesskaber værdi og at give alle værdi i fællesskaberne. 
Den gode historie og det konkrete eksempel baner vejen for mere af samme skuffe, fordi resultaterne er så tydelige, og fordi de er skabt med kærlighed og sund fornuft.

Et bærende element i Vaskeriet er fællesskabet. Dette har været stærkt udfordret pga. Covid-19. Vaskeriets fokus i den kommende tid er samle, styrke og fastholde fællesskabet. At blive Årets hjertesag vil gøre en kæmpe forskel. Det vil betyde, at Vaskeriet fortsat kan blive ved med at skabe mangfoldige fællesskaber, skabe øvebaner for udviklingshæmmede, inspirere andre til at starte lignede tiltag og modvirke ensomhed.LIGNENDE SAGER

Kom Godt Videre
Projektet ’Kom Godt Videre’ giver veteraner og civile med helbredsmæssige udfordringer mulighed for at arbejde med restauration af sjældne kommunikationsudstyr og militære veterankøretøjer., og som i arbejdsfællesskabet finder selvværd og selvtillid til at komme videre i livet.
SisterPower International
SisterPower er en dansk hjælpeorganisation, som arbejder for at skabe fysisk, følelsesmæssig, økonomisk, social og strukturel sikkerhed for verdens mest udsatte kvinder samt at beskytte deres ret til at blive behandlet lige i værdighed og rettigheder.