Børn & unge

Sunway Children – hjælper forældreløse børn i Indien

Din stemme behandles. Vent et øjeblik.

Stifteren Yrsa S. Grüning hævede som 59 årig i 2004 sin pensionsopsparing og rejste til den nordøstlige del af Indien, Bodh Gaya i delstaten Bihar. I starten var det et en-mands-projekt, hvor Yrsa i landsbyen Kosila startede et børnehjem med 18 børn, hun fik ansat en læge, der gav lægehjælp til befolkningen. Over 3.000 blev vaccineret mod tuberkulose og leverbetændelse. Hun fik fjernet køerne fra brøndene, repareret dem, så de kunne få rent drikkevand. En skole blev startet op og da den nåede op på over 100 børn, overtog det lokale bystyre forpligtelsen.

I dag bor der 65 børn, som sidenhen har måtte flytte til Bodh Gaya i noget større pga. pladsmangel. Børnene går i skole - de fleste i private skoler. Uddannelse er vejen frem for et bedre liv for børnene. Det bliver støttet og fulgt selv efter deres 18. år, uanset om de skal læse videre eller tage en håndværksuddannelse. 3 af de store piger læser til sygeplejerske, 1 arbejder som laborant, en læser til revisor osv.

Målet er at give børnene så tryg en opvækst, så tæt på et normalt familieliv som muligt, med respekt for indiske normer, at børnene får så god en skolegang, at de står så stærkt som muligt i deres videre uddannelsesforløb, da det er eneste mulighed for at kunne klare sig selv og dermed få et bedre liv. De lærer, at kvinder og mænd er lige og målet er også at fremme kvinders uafhængighed. Det er vigtigt at gøre børnene til selvstændige individer, der lærer at de er lige så værdifulde, som alle andre mennesker omkring dem, da de er præget af det indiske kastesystem.

Efter mange års tovtrækkeri med at få papirer i orden for at købe grund og bygge nyt børnehjem ser det ud til, at børnene i 2021 kan flytte ind i et nyt og større hjem på landet, tæt på hvor det hele begyndte. Der bliver mere plads til fx lektielæsning, spisesal, varmt vand oma. Der er tilhørende marker, så man kan være delvist selvforsynende. Byggeriet er bæredygtigt og der investeres bl.a. i solceller. Som noget nyt er man begyndt at understøtte børnene i deres familier, hvor fx den ene forældre er død og der er ekstrem fattigdom eller handicaps der gør at familien og børnene lider nød. 

Fra privat en-mands projekt stadig båret af en kvinde med et stort hjerte, ukuelig uselvisk ildsjæl til en organisation med bestyrelse og faddersystem er Sunway en sund organisation med få omkostninger til administration til gavn for børnene.

Yrsa og Sunway Children bør være årets hjertesag.

LIGNENDE SAGER

5 Skoler – vi bygger skoler til børn, der ikke har én
5 Skoler bygger skoler til børn, der vokser op på flugt. Børn, der bor i flygtningelejre på ubestemt tid i en hverdag fyldt med usikkerhed og med en fremtid uden udsigt. Skolerne giver indhold i hverdagen og håb for fremtiden.
A Step For Humanity
Hjælp os med at skabe en lysere fremtid for forældreløse børn i Afghanistan. Alle børn skal have ret til en skolegang og vi vil gøre dette muligt for forældreløse børn i Afghanistan.
Børnehuset SIV – for alvorligt syge børn og deres familier
Børnehuset Siv støtter hver dag alvorligt syge børn og deres familier i en svær tid. Børnene lider af kræft, immundefekter eller hjerte- og lungesygdomme, der gør at de lever et liv isoleret fra andre mennesker. Børnehuset bryder denne isolation.
Bryd Tavsheden – rådgivning til voldsudsatte børn og unge
Bryd Tavsheden søger støtte til at rådgive flere børn og unge, der oplever vold i familien eller i et kæresteforhold. Vi tilbyder anonym rådgivning gennem vores chat, telefon og brevkasse samt personlige samtaleforløb med en erfaren rådgiver.
Godfar
Godfar er et børne- og fædrenetværk af frivillige, som hjælper, støtter og samler børn og fædre, der taber livet efter skilsmisse. Vi kæmper for det ligeværdige forældreskab for børn og familier, som er altafgørende for at stoppe børns mistrivsel.
Helteakademiet
Helteakademiet er et tilbud til kronisk- og langtidssyge børn om at mødes til en ugentlig fodboldtræning. Vi arbejder for at give børnene muligheden for at få et frirum fra sygdom, hvor vi mødes om bolden, holdkammeraterne, fællesskabet og fodboldglæden.
LøkkeFondens Challenge – Fra dreng på kanten til ung i fællesskabet
LøkkeFondens Challenge er et 16 ugers trænings- og udviklingsforløb med et efterværn, der har formål at give udsatte drenge en større tro på eget værd og potentiale samt at styrke deres fysiske såvel som mentale sundhed, robusthed og handlekraft.
Make-A-Wish Danmark
Alvorligt syge børn har brug for glæde i deres til tider triste og hårde hverdag med behandlinger og hospitalsindlæggelser.
Mentorbarn – Relationer for livet
Mentorbarn formidler mentorfamilier til anbragte børn. Det er vores mål og mission, at børnene via disse familier kan komme til at opbygge et netværk og en relation, der kan give dem nogle af de værdier og oplevelser, som de savner og mangler.
Min prinsessedrøm
Vi forkæler børn med livstruende sygdomme og deres familier. Børnecancerfonden udvælger børnene og vi stiller med make-up artister, fotografer og flotte kjoler og forvandler syge børn til smukke prinsesser, som får en uforglemmelig dag på et slot.
Motorsport for LIFE – Vi deler smil ud!
Syge børn har også ret til at have det sjovt! Vi sørger for at børn der af en eller anden årsag, er indlagt, får et afbræk i en ellers alvorlig og triviel hverdag. Vi tilpasser os det enkelte hospitals ønsker og behov, og kommer ud med forskellige teams fra motorsportens verden, og giver børnene en god dag.
Ønskeland – ophold for børn med alvorlig eller kronisk sygdom og deres familier
Når et barn rammes af sygdom, så ændres livet, ikke bare for barnet men for hele familien. Ønskeland er ophold for børn med alvorlig eller kronisk sygdom og deres familie. Det er en pause fra hverdagen med ro, tid og nærvær.
Psykiatrifondens børnegrupper
I Psykiatrifondens Børnegrupper hjælper vi børn, der lever i familier, hvor mor eller far har en psykisk sygdom. Her møder de støtte hos vores erfarne gruppeledere og – mindst lige så vigtigt – andre børn i samme situation.
SKYGGEBØRN – vi hjælper børn og unge i sorg
SKYGGEBØRN tilbyder gratis samtalegrupper for børn og unge (3-28 år) i sorg pga. dødsfald i familien, eller en tilværelse i familier med kronisk eller alvorlig sygdom. Afdelinger i Aalborg, Aarhus og København.
Team Fred
Team Fred er et træningsfællesskab for børn med autisme og andre særlige behov. Team Fred tilbyder padel - og tennistræning for specialskoler i landets tennisklubber og baner vejen for, at børn med særlige behov kan blive en del af foreningslivet.
TUBA
TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til børn og unge, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Hjælpen er gratis for de unge, og målgruppen er primært unge mellem 14 og 35 år, som er børn af misbrugere.
Venskabsweekend for familier med børn med Cerebral Parese (CP)
Venskabsweekenderne blev etableret i 2016 med det formål at skabe glæde, venskaber og netværk for børn med Cerebral Parese og deres familier.
Verdens Børn
Verdens Børn er en uafhængig og humanitær organisation. Organisationen arbejder for at hjælpe nogle af verdens udsatte børn - forældreløse, syge og handicappede børn samt børn fra fattige hjem - til at få en uddannelse.