Andet

Stop spild lokalt

Din stemme behandles. Vent et øjeblik.

Stop spild lokalt blev skabt for tre år siden, og i dag er det Danmarks største forening, der uddeler overskudsmad fra supermarkederne.
Det er på de tre år blevet til 109 Facebook-grupper, og derfor er Danmark godt dækket med grupperne stop spild lokalt i mange byer.

Her kan man dele sin overskudsmad og rydde op i køleskab og skuffer. Og det gælder om at få maden ud til andre, inden den bliver for gammel og skal smides ud.
Men her stopper det ikke. Butikker og kæder i hele landet er gået med på ideen, og madoaser er opstået rundt om i landet. Der er i dag 16 steder, og mange flere på vej. I oaserne uddeles dagligt 15 tons mad ud til udsatte borgere og væresteder. Der hjælpes med fødselsdage, og frivillige sagsbehandlere er tilknyttet oaserne, således at man kan få hjælp til at komme videre. For at fordele alt det overskudsmad er konceptet Madvenner startet op, hvor unge som ældre mødes privat og laver mad sammen - også ud af overskudsmad. 600 frivillige er aktive hver dag, og mange er folk med problemer. Her oplever vi, at fællesskabets fungerer, og de bliver hjulpet videre. Der findes også en ressourceside, hvor folk lægger andre ting ud, som de ikke bruger længere. Det fungere også rigtigt godt, og mottoet er: Hvorfor smide ud, hvad andre kan bruge?
Helligdage er også noget som Stop Spild Lokalt deltager i. Her tømmes butikker op til lukkedage, og sidste år blev der den 23 december udleveret 260 tons, således at stort set alle kunne gå en glad jul i møde. Over 3000 frivillige deltog den 23 december til langt ud på natten.

Stop Spild Lokalt skal være Årets Hjertesag, fordi de frivillige bruger deres tid på at hjælpe andre, som har det rigtigt svært – og så er det en kæmpe gevinst for planeten.


LIGNENDE SAGER

Diabetesforeningen
En god ven med diabetes: Lasse og Magnus (billedet) har begge to type 1-diabetes. De mødtes gennem Diabetesforeningens ung til ung-netværk. Her hjælper unge, der har haft type 1-diabetes i flere år, andre børn og unge til et godt liv med diabetes.
Forsvundne personer
Forsvundne personer hjælper pårørende i hele Danmark når pårørende står i deres livs krise og mangler en af deres kære. De efterlyser, eftersøger og støtter pårørende hele vejen. Sammen er vi stærkest.
Hejlskovs Venner
Hejlskovs Venner er en forening af frivillige, der er tilknyttet Plejecenter Hejlskov. Foreningens formål, er at hjælpe med, at give beboerne et bedre og aktivt liv, da livet skal leves - hele livet.
Læger uden Grænser
Læger uden Grænser yder akut medicinsk nødhjælp til de mest udsatte mennesker under krige, konflikter, naturkatastrofer, epidemier, sult og fattigdom. Samtidig kæmper vi for bedre adgang til livsvigtig medicin.
Odsherred Zoo Rescue - dyrevelfærd - redning af udrydningstruede dyrearter
Fonden Odsherred Zoo Rescue er Danmarks eneste rescue center for eksotiske dyr. Centeret har over 600 dyr, og modtager dyr, som har levet et dårligt liv andre steder og som har brug et ny hjem.
Rul og Rejs: Jysk rejseklub for fysisk handicappede
Foreningen "Rul og Rejs : jysk rejseklub for fysisk handicappede" er stiftet af en lille gruppe folk, som på frivillig basis arrangerer en årlig ferietur for medborgere med et væsentligt fysisk handicap.
TEAM FRED
TEAM Fred er et målrettet tennis – og padel træningssprogram for specialskoler for børn med autisme, ADHD og andre særlige behov og giver børnene en god og tryg introduktion til idrættens verden, så de på sigt kan blive aktive i en idrætsforening.
Troopers For Charity
Troopers For Charity er et fællesskab for voksne og børn stiftet af Star Wars entusiaster i august 2017. I Troopers For Charity er de gode gerninger, de gerninger der kommer fra hjertet.
Vinterlege for Udviklingshæmmede
Foreningen Vinterlege for Udviklingshæmmede er landsdækkende og har til formål, at arrangere en uges sne-ferie i Norge, som henvender sig specielt til udviklingshæmmede.