Kultur

Sølund Musik-Festival – Kultur der skaber livsglæde

Din stemme behandles. Vent et øjeblik.

Sølund Musik-Festival er verdens største musikfestival for- og med udviklingshæmmede mennesker. Festivalen har som andre store kulturbegivenheder været aflyst pga. Corona pandemien. Men de hårdtarbejdende folk bag festivalen, har bestemt ikke "ligget på den lade side."

Det blev hurtigt klart for folkene bag festivalen, at mennesker med udviklingshandicap blev særligt hårdt ramt af pandemien. De har simpelthen ikke kræfterne til selv at finde nye muligheder og "veje" til at blive inspireret af - og beriget med kultur i bred forstand. Følgerne har været ensomhed, tristhed og følelsen af at sidde alene og kigge ind i fire vægge. 

Da nedlukningen ramte Sølund Musik-Festival i 2020, blev der som det første initiativ planlagt en "Covid 19 live on tour". Festivalen fik i samarbejde Tuborgfondet Musikhjælp klargjort en bandbus. Sammen med handicap bandet The Mumes blev der lavet en musik tur til 10 forskellige bosteder, værksteder, væresteder for handicappede mennesker. Bandet blev mødt med en spontan glæde, masser af pynt, øl, pølser og popcorn meget af det blev sponsoreret af lokale aktører på festivalens initiativ. Hele turen blev selvfølgelig afviklet efter reglerne og var godkendt af myndighederne.

Senere i 2020 blev det til en "Juletur" efter samme princip, hvor bosteder sang julesange med Vasen & Julestjernerne.

Ind i 2021 er det blevet til "Vaskehals-koncerterne", hvor folk kunne komme gruppevis til koncert. Ind i den ene ende, koncert og ud i den anden ende. Desværre måtte koncerterne aflyses, da koncerthallen blev inddraget til vaccinations center.

Da restriktionerne gradvist blev ophævet, fik vi mulighed for at lancere "Festlig Fredag – det skal nok blive godt igen". Den 3. september satte 1000 gæster hinanden stævne til 12 timers Musik & Kærlighed på minifestivalen. 1000 billetter revet væk på mindre end 7 minutter - det mener vi, taler sit tydelige sprog.

Alle tiltag for denne marginaliserede gruppe mennesker er realiseret af festivalen. Samtidig har festivalen lavet alle tiltag for egen risiko. 

I skrivende stund arbejder festivalen på "Den Store Lysfest". Festivalen har indkøbt et kæmpe juletræ, det tændes den 26. november, skaber stemning og glæde for Landsbyen Sølunds ca. 300 udviklingshæmmede beboere og alle der ligger vejen forbi. 

2 år med Corona, 2 år med mange aktiviteter – trods alt. Vi arbejder på højtryk, "-for der er noget at se frem til." Sølund Musik-Festival 2022 afvikles i juni måned, og der forventes ALT udsolgt inden udgangen af marts måned.