Projekter

Skraldecaféen

Din stemme behandles. Vent et øjeblik.

Skraldecaféen er et fællesskabsdrevet socialøkonomisk oplevelseskøkken. Men Skraldecaféen er ikke nogen almindelig café – det er faktisk slet ikke nogen café. Hos os er der ingen kokke og ingen tjenere til at lave og servere din mad. Til gengæld er maden gratis. Vi arbejder ud fra tanken om, at alle kan bidrage med noget. Så derfor laver vi ikke mad TIL folk, men MED folk. Madlavning er det værktøj vi bruger til at skabe nye fællesskaber. Mad er noget, alle har en relation til, og derfor også et emne, de fleste har nemt ved at føre en samtale om – selv med mennesker, som man ikke har mødt før. De der deltager, bestemmer selv, hvad de har lyst til og om retterne skal være veganske eller ej – kun fantasien sætter grænser.

I Skraldecaféen arbejder vi ud fra flere af FN’s 17 verdensmål. Vi bruger bl.a. madspild som et værktøj til at bekæmpe hjemløshed, sult, fattigdom, ensomhed og psykisk sårbarhed. Her er det muligt at møde folk i alle aldre, lige fra børn til pensionister. Samtidig arbejder vi med at nedbryde den kassetænkning, der i høj grad præger samfundet. Her er alle lige og alle kan være med. Selv de, der ikke har erfaring med madlavning, kan være med, for her er der rig mulighed for at lære af nogen, der har mere erfaring end en selv.

Vi startede som et mobile pop-up køkken, bygget af genbrugsmaterialer, der i princippet kunne sættes op på en bar mark, med adgang til vand som den eneste faste præmis. Ud fra ønsket om, at sætte fokus på den stigende skjulte fattigdom i Danmark, hvor flere og flere familier har svært ved at få råd til mad hver dag. Samtidig smider supermarkederne tonsvis af mad ud dagligt, derfor opstod Skraldecaféen som et forsøg på at udligne denne ulighed. Vores mål er ikke at madspild skal stoppes, men derimod ser vi det som en ressource, der bare skal udnyttes bedre, så overskudsmaden kan komme til gavn for dem, der har brug for den. 

 

LIGNENDE SAGER

Østrogenial
Podcasten Østrogenial informerer, afmystificerer og aftabuiserer kvindekroppen. Med faglighed og humor tilgår vi kvindekroppen med fokus på biologiske, fysiske og psykiske faktorer og med inddragelse af sociale og samfundsmæssige perspektiver.