Børn & unge

Psykiatrifondens børnegrupper

Din stemme behandles. Vent et øjeblik.

Det er Psykiatrifondens mærkesag, at børn med særlig risiko for at få psykiske problemer skal mødes med tidlig hjælp, og ultimativt arbejder vi for at ingen børn og unge skal udvikle psykisk sygdom. I vores Børnegrupper har vi stor succes med at hjælpe børn, der lever i familier, hvor enten mor eller far har en psykisk sygdom. De er børn, som ofte mistrives og er i alvorlig øget risiko for selv at udvikle psykisk sygdom som unge eller senere i livet. Det skal vi gøre noget ved. 

Helt centralt for Psykiatrifondens Børnegrupper er, at både børnene og familien som helhed får hjælp til at tackle deres særlige livsvilkår. Børn som vokser op i familier med psykisk sygdom, tager ofte et alt for stort ansvar, hvilket kan gå ud over deres udvikling, sociale liv og skolegang. Og mange børn står alene med store problemer, de ikke deler med nogen. De føler ofte skyld og skam over deres situation, og sygdommen kaster en lang skygge ind over deres børneliv. 

Vi tilbyder tre gruppeforløb hvert år med den hjælp, vi ved virker og gør en stor forskel. Vores erfaring viser, at tilbuddet øger trivslen hos børnene: De forstår, hvad der sker og kan bedre navigere i familien; de bliver gladere, og kan i langt højere grad slippe bekymringen om deres forældre; de får en ballast, der er vigtig for deres udvikling og overgang til voksenlivet; og de lærer at kommunikere bedre, også om at noget er svært.

Psykiatrifondens Børnegrupper:

  • Det primære formål er at give børnene kompetencer til at mestre tilværelsen som pårørende. Og at mindske stigmatisering, ensomhed og risikoen for at børnene selv udvikler psykisk sygdom. 
  • Samtalegrupperne er for børn og unge med forældre med psykisk sygdom i alderen 7 -14 år. 
  • Børnene deltager i 10 møder ledet af gruppeledere og sammen med jævnaldrende børn i samme situation. 
  • 80% af familierne oplever at tilbuddet har haft en positiv indvirkning på barnets trivsel 
Omkring 310.000 børn i Danmark har enten en far eller mor, der lider af en psykisk sygdom. Men op mod 70 % af dem modtager ingen hjælp. De har længe været en overset gruppe, og der er meget at vinde ved at sætte ind. Som organisation kæmper vi deres sag, så de får et børneliv som alle andre.

LIGNENDE SAGER

5 Skoler – vi bygger skoler til børn, der ikke har én
5 Skoler bygger skoler til børn, der vokser op på flugt. Børn, der bor i flygtningelejre på ubestemt tid i en hverdag fyldt med usikkerhed og med en fremtid uden udsigt. Skolerne giver indhold i hverdagen og håb for fremtiden.
A Step For Humanity
Hjælp os med at skabe en lysere fremtid for forældreløse børn i Afghanistan. Alle børn skal have ret til en skolegang og vi vil gøre dette muligt for forældreløse børn i Afghanistan.
Børnehuset SIV – for alvorligt syge børn og deres familier
Børnehuset Siv støtter hver dag alvorligt syge børn og deres familier i en svær tid. Børnene lider af kræft, immundefekter eller hjerte- og lungesygdomme, der gør at de lever et liv isoleret fra andre mennesker. Børnehuset bryder denne isolation.
Bryd Tavsheden – rådgivning til voldsudsatte børn og unge
Bryd Tavsheden søger støtte til at rådgive flere børn og unge, der oplever vold i familien eller i et kæresteforhold. Vi tilbyder anonym rådgivning gennem vores chat, telefon og brevkasse samt personlige samtaleforløb med en erfaren rådgiver.
Godfar
Godfar er et børne- og fædrenetværk af frivillige, som hjælper, støtter og samler børn og fædre, der taber livet efter skilsmisse. Vi kæmper for det ligeværdige forældreskab for børn og familier, som er altafgørende for at stoppe børns mistrivsel.
Helteakademiet
Helteakademiet er et tilbud til kronisk- og langtidssyge børn om at mødes til en ugentlig fodboldtræning. Vi arbejder for at give børnene muligheden for at få et frirum fra sygdom, hvor vi mødes om bolden, holdkammeraterne, fællesskabet og fodboldglæden.
LøkkeFondens Challenge – Fra dreng på kanten til ung i fællesskabet
LøkkeFondens Challenge er et 16 ugers trænings- og udviklingsforløb med et efterværn, der har formål at give udsatte drenge en større tro på eget værd og potentiale samt at styrke deres fysiske såvel som mentale sundhed, robusthed og handlekraft.
Make-A-Wish Danmark
Alvorligt syge børn har brug for glæde i deres til tider triste og hårde hverdag med behandlinger og hospitalsindlæggelser.
Mentorbarn – Relationer for livet
Mentorbarn formidler mentorfamilier til anbragte børn. Det er vores mål og mission, at børnene via disse familier kan komme til at opbygge et netværk og en relation, der kan give dem nogle af de værdier og oplevelser, som de savner og mangler.
Min prinsessedrøm
Vi forkæler børn med livstruende sygdomme og deres familier. Børnecancerfonden udvælger børnene og vi stiller med make-up artister, fotografer og flotte kjoler og forvandler syge børn til smukke prinsesser, som får en uforglemmelig dag på et slot.
Motorsport for LIFE – Vi deler smil ud!
Syge børn har også ret til at have det sjovt! Vi sørger for at børn der af en eller anden årsag, er indlagt, får et afbræk i en ellers alvorlig og triviel hverdag. Vi tilpasser os det enkelte hospitals ønsker og behov, og kommer ud med forskellige teams fra motorsportens verden, og giver børnene en god dag.
Ønskeland – ophold for børn med alvorlig eller kronisk sygdom og deres familier
Når et barn rammes af sygdom, så ændres livet, ikke bare for barnet men for hele familien. Ønskeland er ophold for børn med alvorlig eller kronisk sygdom og deres familie. Det er en pause fra hverdagen med ro, tid og nærvær.
SKYGGEBØRN – vi hjælper børn og unge i sorg
SKYGGEBØRN tilbyder gratis samtalegrupper for børn og unge (3-28 år) i sorg pga. dødsfald i familien, eller en tilværelse i familier med kronisk eller alvorlig sygdom. Afdelinger i Aalborg, Aarhus og København.
Sunway Children – hjælper forældreløse børn i Indien
Sunway Children, stiftet af Yrsa S. Grüning, er en ikke religiøs, uafhængig, humanitær organisation, der har til formål at hjælpe forældreløse, oftest kasteløse børn i staten Bihar i Indien til et anstændigt liv med skolegang i private skoler.
Team Fred
Team Fred er et træningsfællesskab for børn med autisme og andre særlige behov. Team Fred tilbyder padel - og tennistræning for specialskoler i landets tennisklubber og baner vejen for, at børn med særlige behov kan blive en del af foreningslivet.
TUBA
TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til børn og unge, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Hjælpen er gratis for de unge, og målgruppen er primært unge mellem 14 og 35 år, som er børn af misbrugere.
Venskabsweekend for familier med børn med Cerebral Parese (CP)
Venskabsweekenderne blev etableret i 2016 med det formål at skabe glæde, venskaber og netværk for børn med Cerebral Parese og deres familier.
Verdens Børn
Verdens Børn er en uafhængig og humanitær organisation. Organisationen arbejder for at hjælpe nogle af verdens udsatte børn - forældreløse, syge og handicappede børn samt børn fra fattige hjem - til at få en uddannelse.