Børn & unge
LøkkeFondens Challenge – Fra dreng på kanten til ung i fællesskabet
Links
Unge mellem 25-29 år uden fast tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarked udgør i dag en stor samfundsudfordring, som koster den danske velfærdsstat mellem 12 og 15 milliarder kroner om året. Trods massive investeringer på børne- og ungeområdet realiserer mange unge ikke deres potentiale, og statistikker bekræfter desværre en overrepræsentation af drenge/mænd, som lever på kanten af samfundet.
Det gør LøkkeFonden noget ved – og ny ekstern følgeforskning viser, at LøkkeFondens Challenge har positiv indvirkning på udsatte drenges mentale sundhed samt uddannelses- og beskæftigelsesstatus.
LøkkeFondens Challenge har eksisteret siden 2014. Det er et årligt 16 ugers trænings- og udviklingsforløb med et opfølgende efterværn for udsatte drenge i alderen 16-25 år. Formålet er at give drengene en større tro på eget værd og potentiale samt at styrke deres fysiske såvel som mentale sundhed, robusthed og handlekraft.
I 2020 deltog 100 drenge fra 8 forskellige byer i landet. Fælles for målgruppen er, at de bærer på mange negative erfaringer, hvor følelsen af nederlag og fiasko ofte er gennemgående. De har mistet grebet om tilværelsen samt troen på eget værd og potentiale enten ift. skole, uddannelse, relationer, jobforløb eller fysisk aktivitet. Derfor er det afgørende, at de finder nøglen til at genstarte et liv, som de selv tror på og vil kæmpe for at virkeliggøre.
Igennem struktureret cykeltræning og mentalt arbejde med 7 karaktertræk fra den positive psykologi træner drengene op til at gennemføre den store ”Challenge” – at cykle 500 km på bare 5 dage. Undervejs opdager de ressourcer, de ikke vidste, de havde. De får større selvindsigt, en sundere livsstil samt en mere struktureret hverdag, hvilket styrker deres forudsætninger for at komme godt videre i et uddannelses- eller jobforløb – og dermed væk fra kanten af samfundet tilbage ind i fællesskabet.
Indsatsen bygger på nyere pædagogisk forskning, positiv psykologi samt viden om indsatstyper, der nationalt og internationalt har vist sig virkningsfulde ift. at fremme trivsel og hjælpe unge videre i uddannelse og beskæftigelse.
Projektet eksekveres i tæt samarbejde med lokale ildsjæle fra forskellige byer, herunder kommunale ungeaktører (UU-vejledere og beskæftigelsesrådgivere) samt undervisere og vejledere fra bl.a. uddannelsesinstitutioner og behandlingssteder. Dertil engageres erhvervslivet, så drengene kan mødes med lokale erhvervsfolk, danne netværk og etablere kontakter, der hjælper dem godt videre.