Børn & unge
Sårbare og ensomme børns ophold på Julemærkehjem i 10 uger
Links
Hvert år får op mod 1.000 børn hjælp på et af de fem Julemærkehjem. Fællesnævneren for langt størstedelen af de børn er, at de mistrives på grund af ensomhed, mobning og social isolation. Børnene er i alderen 7 til 14 år og ensomheden og oplevelsen af at være alene sætter dybe spor i børnene. De har hårdt brug for hjælp til at vende mistrivsel til en glad barndom med venner og legeaftaler. Den hjælp får de på Julemærkehjemmene.
Julemærkehjemmene giver børn og deres familier muligheden for at starte forfra. Helt konkret bor børnene på Julemærkehjem i en periode sammen med andre børn, som også arbejder med deres udfordringer. Tydelige rammer, nye fællesskaber og den rigtige blanding af sund mad og motion, hjælper børnene til at finde deres styrker. De opbygger selvværd ved at lære nye måder at se på sig selv og verden.
Et ophold på et Julemærkehjem varer 10 uger, men hele forløbet omkring opholdet varer 6 måneder fra forbesøg til opfølgningsdag. Vi følger desuden børnene i op til et år efter deres ophold er afsluttet, og vores resultatdokumentation viser, at deres livskvalitet og trivsel bliver markant bedre.
Forældrenes støtte og opbakning før, under og efter opholdet er helt afgørende for at barnet når sine mål med opholdet, og at de gode resultater fastholdes på langt sigt. Derfor stiller vi krav til forældrene om involvering i hele forløbet, f.eks. med deltagelse i forældredage, hvor der arbejdes med forskellige tema-tikker, og weekendopgaver, der skal løses sammen med barnet – oftest er det opgaver, der relaterer sig til ugens trivsels- eller madværksteder. Derudover samarbejder vi også med børnenes skoler og hjemkommuner for at sikre barnet den bedst mulige støtte efter opholdets afslutning.
Helt overordnet arbejder vi for, at det enkelte barn får vendt mistrivsel til en ny start. Barnet får styrket sit selvværd og sine kompetencer, og får en bedre tro på sig selv. Børnene bliver fulgt op til et år efter, de afslutter deres ophold. Vi måler på børnenes egen tro på dem selv, deres egene vurdering af deres liv som over/under middel og meget andet. Vores langsigtede mål er at det enkelte barn får en god barndom og ungdom hvor barnet har kompetencer og ressourcer til at indgå i meningsfulde fællesskaber og gennemføre en uddannelse. På den lange bane bliver barnet klædt på til at finde sin plads på arbejdsmarkedet og få et godt voksenliv.