Børn & unge
Ildflueakademiet
Links
Fem lørdage hen over sommeren har Ildflueakademiet skabt smil og sammenhold via leg, kunst og musik. 120 børn mødte op til afslutningen på projektet, som nu er ved at blive gjort permanent. Ildflueakademiet er netop blevet stiftet som en forening og bestyrelsen skal i gang med at finde en måde at forankre tilbuddet.
"Vi vil gerne, at børnene finder deres eget, indre lys"
Så enkelt og på samme tid komplekst kan det siges, når man spørger Carolina Pizarro, hvad Ildflueakademiet går ud på. Carolina Pizarro, der selv kommer fra Chile, er leder af den internationale gruppe Ikarus Stage Arts, som de seneste seks år har haft base i Holstebro. Gruppen består af musikere, dansere og skuespillere og gør sig i parader, performances og socialt arbejde. Sidstnævnte har de arbejdet med i boligområdet Trekanten i Holstebro siden 2019.
Med i projekt Ildflueakademiet er også Anja Klok Schou, som er projektleder for den boligsociale helhedsplan i Trekanten Holstebro.
"Mange af børnene i området er vokset op i familier, som har oplevet krig. Som er flygtet fra krig, og det sætter sig i mennesker. Krig er noget af det mest ødelæggende og håbløse, der findes, og når man kommer fra et sted, hvor alt er ødelagt, er man også selv ødelagt lidt indeni" . Ikarus Stage Arts forsøger ifølge Anja Klok Schou at bygge det ødelagte op igen i et trygt rum. "De her børn får lov at mærke glæden igen og lege. Leg er noget af det første, der forsvinder, når børn bliver udsat for krig, fordi det hele er så alvorligt", siger hun og fortsætter:
"Det ligger helt naturligt i de fleste børn at lege, og når de ikke får lov at udfolde legen, heler de heller ikke lige så godt."
Fem lørdage i alt har Ildflueakademiet denne sommer været på banen. To-tre timer pr. gang med musik, dans, lege og male. "Det er børn fra 3 til 12 år, og de er sammen på tværs af lande og alder", fortæller Carolina Pizarro, som har kørt lignende aktiviteter i området siden 2019. "Der er kommet flere og flere børn pr. gang, og der er en hel vild livsglæde i det. Det er som om, de bare ved, at nu er vi her for at have det sjovt sammen og være glade. I begyndelsen kom der nogle, som bare ville lave ballade. De kunne ikke rigtig finde ud af, hvad det var for noget", fortæller Anja Klok Schou og fortsætter: "De er kommet med nu, og ellers ved de godt, at det skal de ikke ødelægge, fordi det er så fint for de andre. Det tilfører ren positiv energi til området og sammenhold på kryds og tværs".