Sygdom & sorg

Håb i Psykiatrien

Vi er på et psykiatrisk døgnafsnit. Psykoser, angst og skrøbelighed hænger i væggene. Men vi er sammen. Sammen om noget. Det er ligegyldigt hvad. Bare en aktivitet, som kan samle os og få symptomerne til at trække i baggrunden og os mennesker til at trække i forgrunden.

Ung mand på lukket afsnit efter minikoncert: ”Dette er det bedste, jeg har oplevet. Når man har været indlagt så længe som jeg har, så glemmer man omverden. Det er kun verden på afsnittet, som eksisterer. I dag kom omverdenen ind til os”.

Langt de fleste afsnit har sparsomt med aktiviteter uden for normal arbejdstid, og patienterne efterlyser flere. De keder sig, ryger mere og deres funktionsniveau går ned under indlæggelser. De seneste års besparelser indenfor psykiatrien har reduceret i afsnittenes muligheder for at kunne etablere flere aktiviteter og ”slå lidt med armene”. Dette giver vores forening en mulighed for at samarbejde med afsnittene omkring måden at køre aktiviteter på.

Personalets mod og kreativitet er varierende, men der findes rundt omkring i landet ildsjæle, som udfordrer, nytænker og afprøver nye former. Der er behov for at vise, at mulighederne for aktiviteter er talrige, og at det faktisk kræver ganske få økonomiske midler.

Foreningen Håb i Psykiatrien har med hjælp fra private donationer gennemført en pilotfase for igangsættelse af aktiviteter. Der er katalyseret igangsættelse af 35 meget forskellige småprojekter og mange flere aktiviteterne. Aktiviteterne spænder fra Sankt Hans Fest, ”Olympic games”, ”Aktiv Torsdag”, hyggelig forhave, etablering og pasning af haver, tegning og maling, guitarspil, ”smoothie og juice til dig og mig”, minikoncerter osv osv. Afsnit fra Færøerne, Frederikshavn, Risskov, Aabenraa, Gentofte, Vejle, Sankt Hans, Ballerup og Rigshospitalet har deltaget, hvilket viser, at der er grobund for Håb i Psykiatrien over hele landet.

Der lader til at være flere grunde til ovenstående model fungerer som katalysator:

  • Det virker inspirerende for personalet, at de kan ansøge om midler til aktiviteter, som de i mange tilfælde ellers ikke vil kunne lave/bede om midler til. 
  • Ansøgningsskemaet er kortfattet og kræver ikke lange strategiske forklaringer, hvilket gør at ansøgning kan skrives på kort tid, i hånden, i samtale med patienten/patienterne.
  • Behandlingstiden er meget kort (få dage), hvilket er vigtigt, da patienter ofte ikke er indlagt over 3 uger.

LIGNENDE SAGER

AIDS-Fondet - Ingen børn skal dø af aids i Etiopien
I Etiopien lever 62.000 børn med hiv, fordi de er blevet smittet af deres mor ved graviditet, fødsel eller amning. Men smitten kan undgås. AIDS-Fondets hjertesag kan med få tiltag eliminere smitten og redde børn fra et liv med hiv og en død af aids.
Børnecancerfonden
Kræft er den hyppigste medicinske dødsårsag hos danske børn over et år. Børnecancerfonden er den enkeltorganisation, der finansierer mest dansk forskning i børnekræft. Flere børn med kræft skal overleve til et godt liv.
"Børn, Unge & Sorg" hjælper børn og unge videre i livet, når forældre eller søskende bliver alvorligt syge eller dør
Ca. 130.000 børn og unge i Danmark oplever hvert år, at en mor, far, søster eller bror bliver alvorligt syge eller dør. For nogle børn og unge betyder dette tab, at de risikerer at blive syge af sorg. Det hjælper Børn, Unge & Sorg med at forhindre.
Forglemmigej - Klovne i demensomsorgen
Foreningen Forglemmigej er specialudd. erfarne hospitalsklovne, der vha. kropssprog, sanselighed og en rød næse, åbner nye veje ind til mennesker med demens. Forglemmigej's hjertesag er at bringe mere sanselighed ind i hverdagen hos disse mennesker.
Hjertebørn og positive oplevelser - Hjerteforeningens Børneklub Region Sjælland
Positive oplevelser for hjertesyge børn og deres søskende, der skaber et netværk og glæde midt i et forløb med kronisk og livstruende. Der skabes livslange venskaber med forståelse for de situationer børnene står i. Skaber lyst til overlevelse.
Netværk for yngre kræftramte på Lolland, Falster og Sydsjælland
Vi er en netværksgruppe for yngre kraftramte. INGEN skal stå alene med sådan en besked, et forløb og evt. senfølger. Hvis vi er de heldige, skulle pengene bruges på et tilskud til en wellnesstur for vores medlemmer.
Organdonation - ja tak!
Organdonation - ja tak! arbejder for at forbedre organdonation i Danmark og vilkårene for de patienter, som rammes af organsvigt. De har brug for håb, støtte og omsorg - det samme har deres familier.
SMILcamp - for alvorligt og kronisk syge børn
Otto på 5 år og Willads på 6 år deltog i år på SMILfondens første sommercamp for alvorligt og kronisk syge børn og deres familier. SMILcamp giver familierne mulighed for at komme på ferie sammen, mange for første gang, fordi sygdom normalt forhindrer det - og familierne møder andre alvorligt syge.