Sygdom & sorg

Forglemmigej - Klovne i demensomsorgen

Forglemmigej’s hjertesag er at tilbyde nærværende, glade, stille, sjove og poetiske øjeblikke til mennesker med demens. Forglemmigej har eksisteret i Danmark siden 2014, og er en forening bestående af special uddannede og erfarne hospitalsklovne, musikere og skuespillere, der gennem kropssprog, sanser, nærvær og den røde næse, finder vej og skaber kontakt til mennesker der er ramt af demens og bor på plejehjem. Demens er en sygdom i hjernen og når man rammes, vil man som sygdommen skrider frem, miste sine kognitive færdigheder, dvs. evnen til at huske, tale og forstå det talte sprog.

Når klovnen bringer kunst, sanselighed, leg og forundring ind i mødet med mennesket bag demensen, åbnes en anden vej til kontakt og en mulighed for at skabe mening i det meningsløse.

Måske giver rytmen og lyden af harmonikaspil, 90-årige Anna så meget lyst til at danse at hun glemmer at hun hele formiddagen har nægtet at komme ud ad sengen....

Måske overrasker klovnen med den røde næse og de store sko så meget, at 85-årige Niels, nysgerrigt begynder at følge efter klovnen hen ad gangen....

Eller måske bemærker 82-årige Anna at klovnen har 2 slips på, hvorpå hun griner højt og ryster på hovedet....

Forglemmigej aflagde sidste år 80 klovnebesøg på plejehjem, og vi oplever at der er interesse for endnu flere besøg. Besøgene er ofte inspirerende for pårørende og personale, og giver idér til anderledes måder at møde og være sammen med beboerne/sine kære på.

Støtte fra PFA Brug Livet Fonden, vil give Forglemmigej mulighed for at bringe endnu mere relations-opbyggende liv ind i hverdagen hos mennesker med demens og deres pårørende.


LIGNENDE SAGER

Hjertebørn og positive oplevelser - Hjerteforeningens Børneklub Region Sjælland
Positive oplevelser for hjertesyge børn og deres søskende, der skaber et netværk og glæde midt i et forløb med kronisk og livstruende. Der skabes livslange venskaber med forståelse for de situationer børnene står i. Skaber lyst til overlevelse.