Sygdom & sorg

Forglemmigej - Klovne i demensomsorgen

Forglemmigej’s hjertesag er at tilbyde nærværende, glade, stille, sjove og poetiske øjeblikke til mennesker med demens. Forglemmigej har eksisteret i Danmark siden 2014, og er en forening bestående af special uddannede og erfarne hospitalsklovne, musikere og skuespillere, der gennem kropssprog, sanser, nærvær og den røde næse, finder vej og skaber kontakt til mennesker der er ramt af demens og bor på plejehjem. Demens er en sygdom i hjernen og når man rammes, vil man som sygdommen skrider frem, miste sine kognitive færdigheder, dvs. evnen til at huske, tale og forstå det talte sprog.

Når klovnen bringer kunst, sanselighed, leg og forundring ind i mødet med mennesket bag demensen, åbnes en anden vej til kontakt og en mulighed for at skabe mening i det meningsløse.

Måske giver rytmen og lyden af harmonikaspil, 90-årige Anna så meget lyst til at danse at hun glemmer at hun hele formiddagen har nægtet at komme ud ad sengen....

Måske overrasker klovnen med den røde næse og de store sko så meget, at 85-årige Niels, nysgerrigt begynder at følge efter klovnen hen ad gangen....

Eller måske bemærker 82-årige Anna at klovnen har 2 slips på, hvorpå hun griner højt og ryster på hovedet....

Forglemmigej aflagde sidste år 80 klovnebesøg på plejehjem, og vi oplever at der er interesse for endnu flere besøg. Besøgene er ofte inspirerende for pårørende og personale, og giver idér til anderledes måder at møde og være sammen med beboerne/sine kære på.

Støtte fra PFA Brug Livet Fonden, vil give Forglemmigej mulighed for at bringe endnu mere relations-opbyggende liv ind i hverdagen hos mennesker med demens og deres pårørende.


LIGNENDE SAGER

AIDS-Fondet - Ingen børn skal dø af aids i Etiopien
I Etiopien lever 62.000 børn med hiv, fordi de er blevet smittet af deres mor ved graviditet, fødsel eller amning. Men smitten kan undgås. AIDS-Fondets hjertesag kan med få tiltag eliminere smitten og redde børn fra et liv med hiv og en død af aids.
Børnecancerfonden
Kræft er den hyppigste medicinske dødsårsag hos danske børn over et år. Børnecancerfonden er den enkeltorganisation, der finansierer mest dansk forskning i børnekræft. Flere børn med kræft skal overleve til et godt liv.
"Børn, Unge & Sorg" hjælper børn og unge videre i livet, når forældre eller søskende bliver alvorligt syge eller dør
Ca. 130.000 børn og unge i Danmark oplever hvert år, at en mor, far, søster eller bror bliver alvorligt syge eller dør. For nogle børn og unge betyder dette tab, at de risikerer at blive syge af sorg. Det hjælper Børn, Unge & Sorg med at forhindre.
Hjertebørn og positive oplevelser - Hjerteforeningens Børneklub Region Sjælland
Positive oplevelser for hjertesyge børn og deres søskende, der skaber et netværk og glæde midt i et forløb med kronisk og livstruende. Der skabes livslange venskaber med forståelse for de situationer børnene står i. Skaber lyst til overlevelse.
Håb i Psykiatrien
Foreningen Håb i Psykiatrien søger at skabe håb og glæde for patienter med psykiatriske sygdomme via aktiviteter. Der er særlig fokus på indlagte patienter og aktiviteter som giver fællesskab: have, musik, maling, madlavning, sport og spil.
Netværk for yngre kræftramte på Lolland, Falster og Sydsjælland
Vi er en netværksgruppe for yngre kraftramte. INGEN skal stå alene med sådan en besked, et forløb og evt. senfølger. Hvis vi er de heldige, skulle pengene bruges på et tilskud til en wellnesstur for vores medlemmer.
Organdonation - ja tak!
Organdonation - ja tak! arbejder for at forbedre organdonation i Danmark og vilkårene for de patienter, som rammes af organsvigt. De har brug for håb, støtte og omsorg - det samme har deres familier.
SMILcamp - for alvorligt og kronisk syge børn
Otto på 5 år og Willads på 6 år deltog i år på SMILfondens første sommercamp for alvorligt og kronisk syge børn og deres familier. SMILcamp giver familierne mulighed for at komme på ferie sammen, mange for første gang, fordi sygdom normalt forhindrer det - og familierne møder andre alvorligt syge.