Sygdom & sorg

AIDS-Fondet - Ingen børn skal dø af aids i Etiopien

I Etiopien bliver hvert fjerde barn, som er født af en hiv-positiv kvinde, smittet med hiv fra fødslen. Dette tal er alt for højt, når vi i dag har effektive metoder til at kunne forebygge smitten. I dag er hiv en sygdom, hvor man med den rette behandling kan leve et helt almindeligt liv uden at kunne smitte andre. Uden behandling udvikler hiv-virus sig til aids - for ubehandlede børn betyder det, at de som regel vil dø, inden de fylder 10 år.

I AIDS-Fondet arbejder vi for en verden uden hiv og aids i Danmark og i Afrika. Vi brænder for at sikre de mest udsatte og marginaliseredes gruppers adgang til behandling – herunder at sikre en sikker opvækst for sårbare børn, der er i særlig risiko for at få hiv. Vores hjertesag er et projekt i Etiopien, hvor vi samarbejder med den lokale organisation Volunteers for Family Development (VOFAD) om at forebygge hiv-smitte fra mor til barn.

Projektet er baseret på en opsøgende og støttende indsats i Wereda 11 - et område af Etiopiens hovedstad, hvor folk lever i dyb fattigdom. Igennem projektets indsats identificeres og motiveres de gravide kvinder i området til at lade sig teste for hiv samt indgå i behandling og ugentlige støttegrupper, hvis de testes positive. For at mindske risikoen for smitteoverførsel ved amning støttes kvinderne desuden med ernæringstilskud i de første 12 måneder af barnets liv. Målet med projektet er at bringe smitten helt ned på 0 % for de mødre og børn, der indgår i et forløb.

Projektets grundsten er de kompetente, frivillige kræfter. I VOFAD er der tilknyttet et netværk af engagerede frivillige fra lokalområdet, som udfører den opsøgende indsats. Uden disse ildsjæle ville de gode resultater ikke kunne lade sig gøre. De frivillige går fra dør til dør i området for at opsøge de gravide kvinder. De kender kvinderne, som betyder at indsatsen er tillidsbaseret. Dette er afgørende for, at kvinderne tør blive testet og starte i behandling. I Etiopien opfattes det nemlig som skamfuldt at have hiv, og der er en stærk stigmatisering forbundet med sygdommen som gør, at mange undlader at lade sig teste.

Bliver vores projekt dette års hjertesag, vil det betyde, at vi kan udvide projektet, så endnu flere hiv-positive, gravide kvinder kan tilbydes den nødvendige støtte og rådgivning til at forebygge hiv-smitte af deres ufødte børn. Det vil betyde et markant skridt i retningen mod en generation uden aids i Etiopien – og dermed et markant skridt mod at sikre, at børn ikke dør af deres forældres sygdom.


LIGNENDE SAGER

Børnecancerfonden
Kræft er den hyppigste medicinske dødsårsag hos danske børn over et år. Børnecancerfonden er den enkeltorganisation, der finansierer mest dansk forskning i børnekræft. Flere børn med kræft skal overleve til et godt liv.
"Børn, Unge & Sorg" hjælper børn og unge videre i livet, når forældre eller søskende bliver alvorligt syge eller dør
Ca. 130.000 børn og unge i Danmark oplever hvert år, at en mor, far, søster eller bror bliver alvorligt syge eller dør. For nogle børn og unge betyder dette tab, at de risikerer at blive syge af sorg. Det hjælper Børn, Unge & Sorg med at forhindre.
Forglemmigej - Klovne i demensomsorgen
Foreningen Forglemmigej er specialudd. erfarne hospitalsklovne, der vha. kropssprog, sanselighed og en rød næse, åbner nye veje ind til mennesker med demens. Forglemmigej's hjertesag er at bringe mere sanselighed ind i hverdagen hos disse mennesker.
Hjertebørn og positive oplevelser - Hjerteforeningens Børneklub Region Sjælland
Positive oplevelser for hjertesyge børn og deres søskende, der skaber et netværk og glæde midt i et forløb med kronisk og livstruende. Der skabes livslange venskaber med forståelse for de situationer børnene står i. Skaber lyst til overlevelse.
Håb i Psykiatrien
Foreningen Håb i Psykiatrien søger at skabe håb og glæde for patienter med psykiatriske sygdomme via aktiviteter. Der er særlig fokus på indlagte patienter og aktiviteter som giver fællesskab: have, musik, maling, madlavning, sport og spil.
Netværk for yngre kræftramte på Lolland, Falster og Sydsjælland
Vi er en netværksgruppe for yngre kraftramte. INGEN skal stå alene med sådan en besked, et forløb og evt. senfølger. Hvis vi er de heldige, skulle pengene bruges på et tilskud til en wellnesstur for vores medlemmer.
Organdonation - ja tak!
Organdonation - ja tak! arbejder for at forbedre organdonation i Danmark og vilkårene for de patienter, som rammes af organsvigt. De har brug for håb, støtte og omsorg - det samme har deres familier.
SMILcamp - for alvorligt og kronisk syge børn
Otto på 5 år og Willads på 6 år deltog i år på SMILfondens første sommercamp for alvorligt og kronisk syge børn og deres familier. SMILcamp giver familierne mulighed for at komme på ferie sammen, mange for første gang, fordi sygdom normalt forhindrer det - og familierne møder andre alvorligt syge.